Телефони:

(068) 047-05-14 | (050) 102-62-33

Адреса:

м. Київ, вул. Жилянська 74

Принципи харчування при захворюваннях серцево-судинної системи

Хліб і зернові продукти повинні входити в меню щодня. Можна їсти цільнозерновий хліб, сепік, темний рис, цільнозернові макарони, кашу з вівсяних пластівців і гречану кашу. Високий вміст харчових волокон (клітковини) у цільнозернових продуктах сприяє зниженню рівня холестерину. Рекомендується уникати виробів з білого борошна.

Овочі та бобові — незамінне джерело вітамінів, мінералів та харчових волокон. Овочі потрібно тушкувати, хоча їх також можна подрібнити і їсти в сирому вигляді. Корисно їсти більше буряка і гарбуза, недорогих вітчизняних овочів. Якщо, наприклад, їсти на одну порцію більше овочів і фруктів на день, ризик серцево-судинних захворювань знижується на 4%, ризик інфаркту — на 6%. Овочі сприяють зниженню високого кров’яного тиску. Рекомендується щодня їсти овочеві салати з рослинною олією. За день потрібно з’їсти щонайменше 300-400 грамів овочів.

Фрукти та ягоди забезпечують організм вітамінами, вуглеводами та мінералами, а також антиоксидантами. Ягодами і соками можна приправляти каші. Продукти цієї групи слід їсти щодня в кількості близько 200 грамів.

М’ясо, риба та яйця. У разі захворювань серцево-судинної системи рекомендується їсти продукти, що містять жирні кислоти Омега-3, найбільше яких міститься в рибі. Жирні кислоти Омега-3 підвищують рівень холестерину ЛПВЩ і знижують концентрацію ліпопротеїнів, покращують роботу ендотелію і еластичність артерій. М’ясо можна повністю замінити рибою або їсти через день, однак, уникаючи солоної риби, солоного оселедця та консервів. Сало заборонено через високий вміст насичених жирних кислот, які є фактором ризику при серцевих захворюваннях. Не рекомендується вживати солоне м’ясо, ковбаси та консерви.

Принципи харчування при захворюваннях серцево-судинної системи

Помірне вживання яєць — до одного яйця на день — навпаки, не підвищує ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вони одночасно містять антиоксиданти, вітаміни B12 і D, рибофлавін і фолати. Яйця — один із компонентів здорового харчування.

Молоко та молочні продукти. Можна вибирати нежирні молочні продукти і обмежити споживання жирних молочних продуктів. Однак слід враховувати, що молоко є джерелом повноцінних тваринних білків, кальцію та вітаміну D, і тому його та/або молочні продукти слід вживати в обов’язковому порядку.

Додані харчові жири, горіхи та насіння. Споживання насичених жирних кислот має приносити менше 10% загальної енергії. Рекомендується замінити більшу частину насичених жирних кислот ненасиченими жирними кислотами, які в достатку містяться в рибі, рослинних оліях, горіхах, насінні та авокадо. Трансжирних кислот в природі небагато (наприклад, в молочному жирі), але вони можуть викликати часткову гідрогенізацію, тобто затвердіння, рослинних олій. Трансжирних кислот слід вживати якомога менше.

Додані цукри. Споживання доданих цукрів слід обмежити 10% від загальної енергії. Потрібно вибирати продукти зі зниженим вмістом цукру, обмежити вживання солодких напоїв і солодощів.

Сіль. Вживання солі з різних джерел має обмежуватися 5 грамами на день. Для цього рекомендується не підсолювати готову їжу, а використовувати безсольові суміші приправ і звертати увагу на вміст солі в готових продуктах.

Людям з проблемами зі здоров’ям обов’язково слід проконсультуватися зі своїм лікарем, який стежить за анамнезом харчування і при необхідності дасть пораду як щодо вибору та приготування їжі, так і щодо її кількості.

5/5 - (2 голоса)